Archívum: 2010. október

Üdvözöljük a Komposztáljunk!HU oldalon!

Lassan, de biztosan beindul a komposztaljunk.hu portál, már találnak rövid leírásokat, amit idővel fokozatosan bővíteni fogunk különböző tanácsokkal, hivatkozásokkal, Gyakran Ismételt kérdések megválaszolásával. Továbbá hamarosan elkészül oktatófilmünk is, melyet a már most is látható tevékenységek leírásához fogunk linkelni. Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk a jövőben megjelentetni felhasználói értékeléseket, tehát várjuk leveleiket, melyben leírják, hogy Önök […]

Komposztálható Dolgok

A komposztálóba kerülhet bármilyen olyan anyag, ami biológiailag bontható,ezek között aszerint tehetünk csak különbséget, hogy van, ami könnyen komposztálható, és vannak olyan anyagok, amelyek komposztálásához több tapasztalat szükséges. Tehát a komposztba kerülhetnek kerti zöldhulladékok, nyesedékek, gallyak, lehullott gyümölcsök, levágott fű és lomb. Továbbá a komposzt közé kerülhet konyhai hulladék, például zöldség és gyümölcshéj, csutka, maradékok, […]

Komposztkeretek/Előkészítés

A komposztálásra szánt anyagok ugyan halomba rakva is komposztálhatóak, de hatékonyabbá teszi a komposztálást és rendezettebbé a kertet, ha az anyagokat komposztsilóba rendezzük. Ezek kiválasztása a komposztálandó anyagok fajtájától és mennyiségétől is függ. A példa kedvéért ez nem csak a kert méretétől függ, hanem például lombkomposztáláshoz érdemes merev drótkerítést letűzni pár karóval, így olcsón óriási […]

Ágapritó

A komposztálás talán legfontosabb munkafázisa az aprítás. Azáltal, hogy darabokra vágjuk a komposztba kerülő anyagokat, nagyobb felületet képezünk, ami gyorsabb komposztálódást eredményez, mert a bontó baktériumok és gombák nagyobb felületen tudnak érvényesülni. Az sem utolsó szempont, hogy a felaprított hulladék kevesebb helyet foglal a silóban. A komposztaprítást végezhetjük metszőollóval, késsel, fejszével vagy más vágó és […]

Lomb és fűkomposztálás

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben mindenféle levél komposztálható, még a dió- és a gesztenyelevél is. Különbséget csak abban tehetünk, hogy vannak nehezebben komposztálhatók, mint a dió, gesztenye, platán, tölgy, bükk, fenyő, nyárfa. Illetve vannak könnyen lebomló falevelek, mint például a juhar, hárs, nyír, fűz, éger, illetve a gyümölcsfák levelei. Pontosan ezért fontos, hogy […]

Arányok

A komposztálás igazi művészetté válhat. Különféle titkos receptek vannak, amelyeket féltett kincsként őriznek. Az alapok viszont minden esetben egyformák. A legfontosabb szerepe két kémiai elemnek van, a nitrogénnek (N) és a szénnek (C). Nitrogén hiányában nincs növekedés, mert nem tudnak fehérjék képződni, a szén az energiaforrás. A szénből sok van a kerti hulladékokban, a nitrogénből […]

Átrakás és nedvesítés

A komposztálás során elengedhetetlen, hogy több alkalommal elvégezzük a keverés és átrakás műveletét. Az előző fejezetekben ismertettük a rétegek képzését, ami fontos egészen addig, míg a siló meg nem telik, és el nem indulnak a bontási folyamatok. Ekkor szükséges a komposzt keverése illetve az átrakás, és a nedvességtartalom újbóli beállítása. Az átrakás egyben levegőztetést is […]

Kész komposzt

A komposztérés folyamata nagyon eltérő lehet, hiszen ez függ a körülményektől, illetve, hogy milyen anyagok kerültek a komposztálóba. Egy jól kezelt komposzt akár 3-4 (!) hónap alatt is elkészülhet. Ez természetesen csak gyakori forgatással (levegőztetéssel), és gondos nedvességszabályozással érhető el. Azt, hogy a komposzt megérett, leginkább ránézésre lehet megállapítani. Ha a komposztunk teljesen barna, humuszszerű […]

Ajánlott irodalom

A komposztálás irodalma hatalmas. Visszanyúlhatunk az írásos történetiség kezdetéig. A lényeg azonban nem változott. Minél többféle anyagot kell összerakni, megkomponálni valamit. A jelenleg kapható, jónak tartott irodalmakat itt tüntetjük fel. Ezek alkalmasak az ismeretek bővítésére, a tapasztaltak magyarázatára. • Kraft von Heynitz: Kerti komposztálás. Cser Kiadó (2006) • Robert Sulzberger: Komposzt, föld, trágya. Mérték Kiadó […]

free blog themes